Merak edilen soru bulundu! Dayanıklılık testleri binaya zarar verir mi?
Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye genelinde çok sayıda vatandaşımız evlerinin depreme dayanıklılığı hakkında bilgi almak için başvurdu. Ancak bazı vatandaşlar çekirdek örneği Satın alınırken binasının yıkılacağından endişe ettiği için binasını test ettirmekten kaçınıyor. Tamam çekirdek örneğiAlmak gerçekten binaların dayanıklılığına zarar verir mi?
Milliyet’ten Gülden Çoktan, binalardan patolojik bir modülün çıkarılmasıyla sarsıntıya karşı risk olup olmadığının tespit edilmesini sağlayan karot testini uzmanlara sordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTON A.Ş İnşaat ve Ekipman Laboratuvar Müdürü Halit Dilşad YılmazDemir ve donatı kesilmeden karot numunelerinin alınması gerektiği uyarısında bulunulurken, inşaat mühendisi Murat BeşoğluKüçük kesitli kolonlardan alınan karot örneklerinin yapıya zarar verebileceğini de söyledi.
BU YAPILIRSA BİNA HASAR GÖRECEK
Karot örneğinin binanın giriş ve bodrum katlarından alınması gerektiğini söyleyen Dr. İnşaat Yönetim Komitesi Başkanı Murat Beşoğluşu bilgileri verdi:
“Çekirdek orta kısımlardan alınmaz. Alt kısımlardan alınır. Ütüyü öncelikle tarayıcı cihaz ile ütüyle çakışmayacak şekilde okumalı ve ütüyle çakışmayacak şekilde tek seferde tek noktadan almalısınız. Demire gelince, demirle birlikte çıkardığınızda beton kesme direnci düşüktür. Çekirdeğin nasıl elde edileceği de bilinmiyor. Seksen bir sütundan karot almak muhtemelen yapıya zarar vermez. Bunun yerine hızlı test. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı gibi hızlı test daha yerinde bir analizdir.”
HER KATTAN 3 KOLON, 2 KİRİŞ 5 ÖRNEK
Halid Dilşad Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ Firmasının yaptığı çekirdek başvurunun 1 ayda sonuçlandığını söyledi. Deprem yönetmeliğine göre 400 metrekare yerleşim alanına sahip binalar için her kattan 3’ü kolonlardan, 2’si kirişlerden olmak üzere en az 5’er karot numunesi alındığını söyleyen şunları söyledi: “Her katta farklı bir kolona denk gelecek şekilde numune alıyoruz. Böylece risk en aza indirilir. Çekirdekte bir diğer önemli nokta ise kiriş ve kolonlardaki demir donatıların kesilmemiş olmasıdır. Demir donatıların yerini tarama cihazlarımızla tespit edebileceğimiz ve çakışmayacak şekilde beton numunelerimizi alıyoruz”söz konusu.