Son dakika! İsrail’de protestolara yol açan tartışmalı yargı reformu parlamentoda kabul edildi
İsrail Meclis Başkanı, parlamentonun Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından sunulan ve Yüksek Mahkeme’nin bazı yetkilerini sınırlayan tartışmalı bir yasa tasarısını yasalaştırdığını duyurdu. Muhalefet milletvekilleri protesto amacıyla genel kuruldan ayrılırken, yasa tasarısı 64-0 oyla kabul edildi.
PROTESTOLARIN ODAĞI “PARLAMENTO” OLDU
İsrail’de Başbakan Netanyahu liderliğindeki koalisyonun, Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısını nihai onay için Parlamento’ya getirmesinin ardından Batı Kudüs’teki Parlamento binası çevresindeki protestolar bugün de devam etti. Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı protestoların odak noktası, Yüksek Mahkeme’nin yürütme üzerindeki kontrolünü kaldırmaya yönelik bir yasa tasarısının kabul edileceği Batı Kudüs’teki İsrail Meclisi çevresindeydi. Yüzlerce gösterici sabahın erken saatlerinden itibaren oluşturdukları insan zinciriyle Meclis çevresindeki yolu kapatmaya çalıştı. İsrail polisi ise süvari birlikleri, TOMA ve güç kullanarak göstericileri bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı.
Kalabalığı güç kullanarak dağıtmaya çalıştı
Göstericiler Parlamento yakınındaki yoldan kaldırıldıktan sonra, aksatmadan Parlamento binasına yürüdüler. İsrail polisi, Meclis çevresindeki yolu insan zinciri oluşturarak kapatan göstericileri zorla dağıtmaya çalıştı.
GÖZLEMLER VAR
Ayrıca İsrail polisi bazı göstericileri gözaltına aldı. İsrail televizyonu, Başbakan Netanyahu’nun Parlamento Genel Kurulu’na gelişinin görüntülerini yayınladı.
BAŞKAN HERZOG: MUHTEŞEM BİR ULUSAL DURUM
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, dün akşam Başbakan Netanyahu, ana muhalefet liderleri Yair Lapid ve Benny Gantz ile farklı bir görüşme yaptı. Herzog, sabah yaptığı açıklamada, “uzlaşma zemini olduğunu ancak taraflar arasındaki anlaşmazlığın devam ettiğini” belirtti. Seçilen yetkilileri “cesaret göstermeye ve ortak bir fikir için karşı tarafa ulaşmaya” davet eden İsrail Cumhurbaşkanı, “Bu ulusal bir acil durumdur. Sorumluluk alma zamanı” dedi.
MECLİS’TE BOYKOT KARARI
Muhalefet milletvekilleri de uzlaşma sağlanamadığı takdirde tasarının Meclis’teki oylamasını boykot edeceklerini açıkladılar. Yasa tasarısının gün içinde TBMM Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor.
TARTIŞMA YARGI ALANININ İÇERİĞİ
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin kaldırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikleri içeriyor. Başbakan Binyamin Netanyahu, 27 Mart’ta ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak Mayıs ayı sonunda 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı. Muhalefetle müzakerelerin engellenmesinin ardından hükümet geçtiğimiz günlerde yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye bastı.
Netanyahu hükümeti, yargı düzenlemesi kapsamında Yargıtay’ın hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısının 11 Temmuz’da yapılacak ilk oylamanın ardından 2’nci ve 3’üncü oyla Meclis’e getirileceğini duyurdu.
YEDEK ASKERLER GÖREVLERİNİ BOŞALTTI
Hükümetin “yargı reformuna” karşı çıkan savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer seçkin birlikler de dahil olmak üzere binlerce İsrailli, istekli yedek kuvvetlerin misyonundan vazgeçmeye karar vermişti. İsrail basını, ordudaki yedek askerlerin tepkisi üzerine Savunma Bakanı Gallant’ın Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısını ertelemek için çalıştığını iddia etti. siyaset, askeri, güvenlik, ekonomive yargıdaki üst düzey misyonerler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını açıkladılar.