Haber

Tarihi kent Edirne’de ‘tüm eski yapılar gözden geçirilmeli’ uyarısı

EDİRNE Kent Kurulu Denetçisi, Harita Yüksek Mühendisi Yılmaz Eren, Osmanlı İmparatorluğu’na 92 ​​yıl başkentlik yapan ve yüzlerce sivil mimari örneğini barındıran Edirne’deki tüm eski yapıların depreme dayanıklılığının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Edirne İl Uyum Komisyonu (İKK) temsilciliği, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası alınması gereken tedbirlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Edirne İl Müfettişi, Harita Yüksek Mühendisi Yılmaz Eren, Osmanlı Devleti’ne 92 yıl başkentlik yapan kentte eski yapı stokunun fazlalığına dikkat çekti. Eren, yüzlerce tarihi yapının bulunduğu kentte önlem alınması ve eski yapıların gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Edirne’deki zemin durumuna dikkat çeken Eren, şunları söyledi:

“Edirne bildiğiniz gibi İpsala ve Enez gibi bir alüvyon sahası üzerinde. Sarsıntı bölgesinden biraz uzaktayız, 4. derece deprem bölgesine giriyoruz ama zemin durumu sıkıntılı. Ne kadar sağlam yaparsanız yapın. Binanın zemin durumu zor olan yerlerde, zemini iyi etüt edemezseniz uyumsuzluk olur.” Bunu Hatay Kahramanmaraş’ta gördük. Edirne Belediyesi’nin de bu konuda bir çalışması var. Altında iş yeri olan binaları denetlerler. Bu güzel bir çalışma ama yeterli olduğunu düşünmüyorum. Daha önce yapılmalıydı. Edirne’deki bütün yapılar yapılmalıydı.” Eski binaların gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. O yüzden zemin ve yapı ilişkisinin de çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Burada TMMOB’ye de büyük iş düşüyor. Belediyeye ve Çevreye ise, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü de duruma müdahale ediyor, bizden yardım isterlerse seve seve iş gücümüze destek veririz.’BÖLGEDE AÇILACAK TARIM ARAZİLERİ İYİ ARAŞTIRILMALIDIR’ Yeni bir gelişmeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Eren, şöyle konuştu: “Edirne ve çevresinde 1. derece tarım arazileri için imar hazırlıkları yapılıyor. Bunları görüyoruz, yaşıyoruz, bir hareket var. Üzülerek belirtmek isteriz ki bu yerler mimari ve mühendislik hizmeti almadan imar planlarına dahil edilmiştir. Bu konuda da uyarıyoruz. Buralar imar için açılırken bir ihtiyaç var mı? Zemin durumu nedir? Bunların çok iyi araştırılması gerekiyor.” Planlayıcılar olarak, halkımızın menfaati için yapılması gereken ne varsa yapacağımızı ve üzerimize düşen tüm çalışmalara katkı sunacağımızı beyan ederiz. AFAD, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve diğer sivil toplum kuruluşlarının ülkemiz ve Edirne için yapacağı her türlü çalışmada görev almak, mesleki bilgi ve birikimlerimizi paylaşmaktır.” Sorunun halkta, tahlilin de halkın sorumluluğunda olduğunu kaydeden Kurtdere, “Bu sorunlar iktidarların seçim odaklı popülist yaklaşımlarıyla çözülemez. İmar barışı gibi bilim ve teknolojiden uzak uygulamalar, bu sorunları daha da derinleştirecektir.Önümüzdeki dönemde bu tür uygulamalara asla taviz verilmemeli, uzun vadeli kalıcı analizlerle imar mevzuatı hazırlanmalı ve yapılar devlet kurumları tarafından denetlenmelidir.Sadece bir inşaata mimar-mühendis atanmalıdır. şantiye yönetimi uygulamasını düzenleyerek şantiyenin imar mevzuatının gerektirdiği tüm mühendislik dallarının projeleri ilgili kurumlarca eksiksiz olarak talep edilmeli ve denetlenmelidir.” Bina sahiplerinin ve bağımsız bölümlerin bina ile ilgili tüm projelere ulaşımı kolaylaştırılmalıdır. İl genelinde meydana gelebilecek afetlerle ilgili çalıştay, panel gibi etkinlikler sık ​​sık yapılmalı, başta TMMOB bileşenleri ve üniversite öğretim üyeleri olmak üzere ilgili disiplinlerden uzman katılımcılar davet edilmelidir. Sonuçlar kamuoyu ile de paylaşılmalıdır. Bu soru, sorun, tespit ve önerilerimizi ortaya koyduktan sonra TMMOB Edirne bileşenleri olarak atılacak her olumlu adımda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu tekrarlamak isteriz.”

haber-sungurlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu